čtvrtek 25. října 2012

Dohráno: James Bond: The Stealth Affair


V této 2D adventuře se vtělíme do kůže agenta jejího veličenstva Jamese Bonda ( který je až do uzavření případu přidělen k Americké CIA ) a naším úkolem bude zjistit, kdo stojí za zmizením supermoderní,neviditelné stíhačky F-19 STEALTH a nejlépe se i s ukradeným strojem vrátit zpět. 


Naše pátrání začíná na zaplivaném letišti kdesi v Jižní Americe, ze kterého se postupně vydáme do nedalekého přímořského letoviska, navštívíme místní banku, luxusní hotel a mnoho dalších lokací. Aby jsme to všechno zvládli, budeme mít k dispozici speciální vybavení, bez kterého se neobejde žádný správný tajný agent. Příkladem budiž příruční falzifikátor mezinárodních pasů, zařízení k zjištění kódu trezoru či střílející cigarety.



Mimo klasické adventuření hra obsahuje i "akční" pasáže jako je potápění, jízda na skútru či hledání správné cesty v labyrintu chodeb prezidentského paláce... upřímně, jedná se spíše o opruz, než zábavný prvek.


Nešvarem této hry je možnost dostat se do bezvýchodné situace např. tím, že na začátku hry zapomeneme sebrat ťiterný předmět (ano, koná se zde oblíbený pixel hunting), který je potřeba použít v pozdější fázi.Z této slepé uličky pak už samozřejmě není cesty zpět...


Všechno tak jak je napsáno výše zní docela dobře, že? Avšak realita je tak trochu jiná. Co mi hned na začátku nesedlo je skutečnost, že se hra nesnaží brát vážně, ale moc dobře jí to nejde.. styl humoru bych přirovnal k začátkům české adventurní tvorby. Grafika není úplně špatná, spíše je taková jiná (možná to bude francouzským přístupem k věci),  na soudobou konkurenci (Monkey island, Indiana Jones 3, LooM..) však dle mého nemá. Zvuky se skoro žádné nekonají a pokud ano, tak nestojí za řeč (Amiga verze je však měla mnohem lepší, dokonce i namluvené texty), hudba také nezaujme.


Jak se to celé hraje? Inu, není to zase až tak zlé, je třeba si zvyknout na trochu krkolomnější ovládání přes kontextové menu (zlatý scumm interface od Lucasů ..), někdy je docela matoucí ( z čehož pramení docela dost zákysů) použití akce "USE" nebo "OPERATE", nemluvě o používání levého i pravého tlačítka myši k daným úkonům a aby toho nebylo málo, pokud chceme něco udělat či vzít, musíme stát přímo u dané věci.


Velikým problémem však je možnost dostat se do bezvýchodné situace tím, že neuděláme všechny kroky tak, jak chtějí autoři anebo že přehlédneme titěrný předmět, který se třepotá na palmovém listu (tak trochu spoiler, ale tohle je vážně sviňárna..). Pak nezbývá nic jiného než zbaběle nakouknout do návodu a zjistit na  co jsme kde zapomněli .. důležité je však býti prozřetelným a často ukládat, jelikož se to oplatí i z toho důvodu, že náš svěřenec docela často a rád umírá, což je dáno i tím že na některé úkony máme omezenou porci času (a to hlavně ke konci).


Jaké tomu dát hodnocení? No na vrchol tvorby to nemá, průměr to až zase takový není, strávil jsem s Jamesem pár večerů a jsem ve výsledku rád že jsem si do téhle doby pro mne neznámou hru zahrál (byť to hraní bylo tak 50 na 50, musel jsem koukat do kompletního walkthru na youtubu, jinak už by byl počítač dávno roztřískaný a já bez srsti...)


Tááákže, doporučuje šest a půl vlka z deseti. Tou půlkou je myšleno malé vlče, né vlk rozříznutý napůl ..

Zajímavostí budiž ještě to, že v Evropě hra vyšla pod názvem OPERATION STELATH (hlavní hrdina se jmenoval John Glames), později pak byla vydána i US verze pod názvem JAMES BOND: STEALTH AFFAIR (distribuována společností Interplay, která v té době měla na značku James Bond práva). Kromě změny jména hlavního hrdiny se hra dočkala i úprav, které se týkaly zjednodušení některých herních pasáží.


Žádné komentáře:

Okomentovat