neděle 12. května 2013

Dohráno: LOOM

..aneb kterak Bobin nezachránil svět

Dlouho to trvalo, než jsem se k této klasické adventuře dostal, všude jsem na ní slyšel pět chválu a tak jsem tedy jednoho večera k Loomovi sednul a nevstal (nepočítaje chození do lednice pro pivo a poté následné časté močení…) do té doby, než hra padla.
Na úplném začátku se vžijeme do postavy chlapce Bobina, jenž tráví své sedmnácté narozeniny meditováním pod stromem, z této činnosti jsme však náhle vyrušeni objevivší se zářící koulí, jenž jej zve na zasedání rady starších, které se koná ve svatyni dole ve stanovém městečku. Inu poslechneme kouličku a vydáme se tam...


Zde, ukryti v šeru chrámových sloupů, jsme svědky hněvu, jenž dští rada starších na hlavu naší matky, která je nakonec pomocí kouzelné hole zakleta do labutího vejce.Za řinkotu rozbíjejícího se skla poté přiletí zběsilá labuť, která zakráká že je vesnice napadena a ať všichni utečou, v ten moment se rada starších změní na bílé labutě a společně se zbytkem obyvatel opustí ostrov. Zjistit co a jak a proč, zůstane již jen na nás.

Celé naše snažení je rozpohybováno pomocí Lucasovského systému SCUUM a zobrazeno v 16ti barevné EGA grafice (existuje i CD verze z roku 92, jenž má vylepšenou grafiku a nadabované rozhovory).Zvláštností budiž to, že hra nedisponuje žádným inventářem a veškeré úkony se provádějí pomocí levého tlačítka myši, jedinou věcí kterou vlastníme, je kouzelná hůl získaná na samém začátku hry.Pomocí akordů, jenž získáváme během hraní, jsme schopni na ni zahrát jednoduché melodie, které nám pomůžou vyřešit veškeré situace ve hře ( otevřít, vyléčit atp.. ).

To by bylo něco základního ke hře jako takové, nyní jaká je hratelnost? První věcí je to, že hra je velice jednoduchá a krátká (cca necelé 4 hodiny hraní), to by ani tak nevadilo, ale mnoho věcí mi tu přijde nedotažených a zjednodušených.


Na co je ke hře přibalena brožurka s popisem cca 29ti kouzel, když ve hře reálně narazíme a využijeme kouzel 10? Co se týká využití kouzel, v jedné obrazovce se kouzlo naučíme – hra nám přehraje drift, my si ho zapíšeme do oné knížečky a o dvě obrazovky dále kouzlo použijeme abychom jej už nikdy více nevyužili.Čestnou výjimkou je snad jen kouzlo na obarvení věcí, které využijeme až za cca obrazovek 10.


Celý „pohádkový“ příběh se vlastně točí okolo Bobina jako nechtěného chlapce (proč je tomu tak se dozvíme z ke hře přibalené kazety na které je namluveno 30ti minutové „intro“), který odcestuje z opuštěného ostrova tkalců aby doplul  na ostrov sklářů, kde se dozví o tom, že okolí tyranizuje drak a jakýsi cech kleriků kuje nějaké pikle, což se potvrdí v cechu kovářů. Mezitím se necháme unést dračicí, protože zachraňujeme ovce místním pastevcům, pak náhodou zabijeme malého kluka a necháme se zajmout cechem mágů proto, abychom byli svědky vyvolání ducha chaosu, který jak se ukáže, je vlastně naším nepřítelem.


Při tom jak jej honíme po lokacích, mimochodem zjistíme že naše máma není naše máma, ale že tou pravou je labuť, jenž žije ve vesmírném rybníčku.Po tomto zjištění se vrátíme zpět na začátek, kde svedeme souboj s oním záporňákem, jenže přitom zjistíme, že na něj nemáme a tak pomocí dalších labutí rozdělíme svět na dvě části - v té jedné zůstane zavřený bubák a bude tyranizovat nebohé obyvatele a ta druhá část zůstane v klidu.Pro jistotu se raději také změníme v labuť a odletíme si, spokojeni sami se sebou, plavat do onoho vesmírného rybníčku. THE END .


Takže jsme si zachránili prdel a zbytek ať se o sebe postará sám. Ono asi to trochu dává smysl, jelikož Loom prý měl být jako trilogie a v druhém díle jsme měli hrát za onoho chlapce, kterého jsme zabili a pak samozřejmě oživili aby se neřeklo … Ale bohužel (nebo bohudík?) další díly nevznikly a tak je konec opravdu finální…


Těžko hru hodnotit dnes, ale když si vezmu že ve stejné době udělali Lucasové Indyho3, tak s ním se opravdu Loom nemůže srovnávat, spíše je asi koncipován jako hra pro absolutní začátečníky adventure žánru, či děti (Vzhledem k příběhu) ?

Nepochopte mne špatně, hra to není špatná, nenudí, objeví se i pár vtípků (dračice je správně ujetá) a celé to uteče jako nic, takže stráveného času nelituji a grafika má i po těch letech stále něco do sebe a VGA verze je přímo nádherná.

Doporučit můžou tři vlci a jedno mládě !


Žádné komentáře:

Okomentovat