čtvrtek 17. srpna 2017

Dohráno: Wing Commander:Privateer



Jako malé vlče jsem tuto odnož z WC (tím nemyslím záchod, jasné?) univerza ignoroval, dle mého tehdejšího úhlu pohledu to nebylo tak cool jako kosmičtí stíhači, které jsem osedlával ve (na?) zmíněném WC (http://vlci-doupe.blogspot.cz/2014/09/dohrano-wing-commander.html), kde jsem proháněl kočičáky až z nich chlupy lítaly.





Anebo jsem tomu prostě nerozuměl a neuměl to hrát, tehdy samozřejmě žádný manuál k dispozici nebyl, angličtina také nebyla valná…

A taky se mi asi nelíbil ten malý výhled z kosmické popelnice (loď jménem Taurus), se kterou v Privateerovi začínáme. ..

No a teď po dohrání vím, že to byla chyba!

Ani pořádně nevím, proč jsem ho nedávno rozehrál, možná někde nějaká zmínka v článku, možná nějaké nostalgické vzpomínání někde, možná taky asi nějaká akce na GOGu, no nakonec mě to chytlo tak, že jsem si na eBay pořídil krabicovou verzi...

Celé to kosmické dobrodružství začíná přestřelkou mezi trojicí pirátů a opuštěným privateerem, který se snaží doručit náklad do cílové destinace. Tentokrát ale piráti nepadli na ustrašeného vesmírného obchodníka, ale na nás, na vytvrdlé pařany! Takže to nemohlo skončit jinak, než tím, že dostali řádně na prdel.

V rámci litého boje ale jedna zbloudilá raketa narazila do zde volně poletujícího meteoritu, který se nakonec ukázal být úplně něčím jiným…

Tímto to všechno začíná, následně pokračuje prvním dokem na vesmírné stanici, první návštěvou kosmického baru, kde čepují nachmelenou opici, pokračuje to prvním pokecem s místním pobudou, který má u sebe náhodou záhadný mimozemský artefakt z doby, kdy byl ještě vesmír mladý a lidstvo,v nějaké hvězdné mlhovině, teprve snilo svůj sen o bytí . Poté se věci dají do pohybu a je jen na nás, jestli půjdeme po příběhové linii, nebo se dáme na dráhu počestného obchodníka a budeme mezi sektory dělat poslíčka s vidinou zisku, případně se dáme na dráhu vesmírného piráta a budeme honit ony počestné obchodníky a krást jim pomoci vlečného paprsku jejich náklad, jenž následně prodáme na nejbližší planetě/základně/rafinérii.


Místní vesmír je docela obsáhlý a je docela škoda, že součástí manuálu/krabice není hvězdná mapa. Ta v navigačním počítači je velice nepřehledná, raději jsem si na papír vypisoval jména jump pointů, abych věděl kudyma se dostat kam.. No a hned vedle toho jsem si vypisoval za kolik se co kde prodává a nakupuje, abych se náhodou místo do zisku nedostal do deficitu, za něco je třeba loď opravovat a vylepšovat, že?

Jak skáčeme tam a zase zpátky při plnění úkolů buď pro obchodní anebo žoldáckou guildu, čímž se nám hromadí kredity na našem virtuálním kontu a hle, hned je možno tu naši popelnici trochu vylepšit, tam lepší laser, tam výkonnější generátor štítů, tam silnější motory ať tu spotřebu všechnu utáhnou, věcí co se dá nakoupit je tady docela dost a když už nás to přestane bavit, nebo dosáhneme limitu vylepšení dané lodi, tak si rovnou můžeme koupit lepší loď a začít s tímto kolotočem nanovo..


Upřímně, toto je velký tahoun hratelnosti a také nutnost, jelikož jak opustíme poklidný gama sektor a vydáme se do dálav galaxie, tak přituhne v řadách oponentů, buď to jsou žoldáci, náboženští fanatici, kteří z principu nemají rádi nikoho, kdo nepřistoupil na jejich víru, tak je tu i milice či místní domobrana, která po nás jde, pokud máme v kolonce reputace uvedeno pirát a co by to bylo za WC hru, kdyby se zde neobjevili chlupatí přerostlí kočičáci, že?

V privateerovi není vesmír tak úplně opuštěný, při cestě potkáváme ostatní obchodníky, policejní hlídky, semotamo se dostaneme do meteorických rojů a hlavně celou dobu střílíme vším možným, anebo z boje utíkáme, pokud už je přesila příliš velká.

A pokud už máme nasysleno dost, místo popelnice se proháníme v tom nejlepším, co místní galaxie nabízí, je třeba se  pohnout někam dále a zafinišovat dějovou linku, mě to celé trvalo něco přes 28hodin tuhé pařby (nemluvě o nutnosti v poločase vyměnit joystick za nový, jelikož ten starý už to nedal).


Takže opětovně jsem si doplnil vzdělání a pro jistotu jsem si již zakoupil i díl druhý.

Verdikt nemůže být jiný než takový, že tuto pařbu doporučuje pět vlků z pěti!

P.s: kdyby někomu nevonělo v dnešní době grafické zpracování, je možno sáhnout po zdarma šířeném remaku Privateera v novodobé grafice - http://privateer.sourceforge.net/





Žádné komentáře:

Okomentovat